Mustikkapuristeelle mielenkiintoisia käyttökohteita

15.3.2016

Alkuperäinen artikkeli: Maaseudun Tulevaisuus 14.3.16

Mehuteollisuuden sivutuotteena syntyy marjapuristetta, joka on vajaakäytössä. Puristekakut ovat edullinen raaka-aine, jolla voidaan korvata kokonaiset marjat osoittain tai kokonaan terveyttä edistävissä elintarvikkeissa.

 

VTT KEHITTÄNYT

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt ja patentoinut valmistustavan, jonka avulla voidaan korvata mustikkamuffinssin marjat mustikan purstekakulla.  Tämän ansiosta tuotteen kuuden prosentin kuitupitoisuus saavutetaan helposti ilman, että tuotteen maku, tuoksu ja rakenne heikkenevät.

Puristekakku soveltuu myös aamiaishiutaleisiin ja napostelutuotteisiin.

VTT selvitti suomalaisen mustikan ja mustikan puristekakun liukenemattoman ja liukenevan ravintokuidun määrän sekä hiilihydraattirakenteen.

Mustikat sisälsivät runsaasti ravintokuitua. Tuoreissa mustikoissa ravintokuitua on kolme prosenttia, pakastekuivatussa puristekakussa 59 prosenttia.

HYVÄRAVINTOKUITUPITOISUUS

Hyvän ravintokuitupitoisuuden syynä on marjan pieni koko, jolloin kuoren ja siemenien osuus korostuu. Mustikan ravintokuitu on pääosin liukenematonta, joten se parantaa suoliston toimintaa.

KORKEA ANTOSYAANIPITOISUUS

Ravintokuidun lisäksi mustikka ja sen lähisukulainen pensasmustikka tunnetaan korkeasta antosyaanipitoisuudesta.  Mustikassa myös marjalihan antosyaanipitoisuus on korkea.  Siksi nämä värilliset yhdisteet ovat helposti irtoavia ja hyödynnettävissä.  Viljellyn pensasmustikan antosyaanit ovat vain kuoressa ja marjaliha on vaaleaa.

TULEHDUKSIA VÄHENTÄVÄ VAIKUTUS

Antosyaanien saannilla on todettu olevan tulehduksia vähentävä vaikutus. Ne mahdollisesti myös pienentävät riskiä sairastua syöpään, sydänä ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen.

 

Sari Penttinen