Operaattoreiden taajuustalkoot nettipalvelu avattu häiriöilmoituksia varten

4.1.2014

Viestintävirasto tiedottaa 30.12.13

  •  

  • Uusien 800 MHz:n 4G-verkkojen rakentaminen voi alkaa vuoden 2014 alussa – pienelle osalle antenni-TV:n katsojista saattaa aiheutua häiriöitä, jotka korjataan veloituksetta

Toimiluvat 800 MHz:n taajuuksille astuvat voimaan 1.1.2014, jolloin DNA, Elisa ja TeliaSonera voivat laajentaa 4G-verkkojaan tälle uudelle taajuusalueelle. Uusista tukiasemista saattaa aiheutua häiriöitä antenni-TV-vastaanotolle, sillä suurin osa antenneista ja televisioista vastaanottaa tätä taajuusaluetta, joka oli aiemmin varattu tv-lähetyksille. Häiriöitä voi syntyä etenkin, jos vastaanottopaikka on lähellä uutta 800 MHz:n tukiasemaa. Jos häiriöitä syntyy, 4G-verkkojen operaattorit ovat velvoitettuja palauttamaan tv-kuvan veloituksetta.

Ohjeita mahdollisten antenni-TV-häiriöiden poistamiseksi

Uusien 800 MHz:n 4G-verkkojen mahdollisesti aiheuttamien antenni-TV-häiriöiden poistosta ja siihen liittyvästä neuvonnasta vastaavat yhdessä DNA, Elisa ja TeliaSonera. He ovat toteuttaneet neuvonnan ja häiriöiden poiston yhteistyössä antenni-tv-verkoista vastaavan Digitan kanssa.

TOIMI NÄIN:

TV-häiriöiden ilmaantuessa on asiasta ilmoitettava operaattoreiden yhteiseen palvelu- ja neuvontapisteeseen:

Häiriöilmoituksen perusteella neuvonnassa arvioidaan, onko 800 MHz:n verkon tukiasema häiriön aiheuttaja. Neuvonnassa valtuutetaan antenniasentaja tekemään häiriintyvään antennijärjestelmään vaadittavat toimenpiteet TV-kuvan palauttamiseksi. Asennuspalvelu on TV-katsojille ilmainen.

Operaattorit ovat velvollisia poistamaan ainoastaan häiriön TV-vastaanotossa. Muista mahdollisista vastaanottojärjestelmän muutostarpeista asiakkaan on sovittava erikseen antenniasentajan kanssa. Operaattorit eivät korvaa muista muutoksista aiheutuvia kustannuksia.

Uusista tukiasemista tiedotetaan ennakkoon

Uusien 800 MHz:n taajuusaluetta hyödyntävien tukiasemien rakentaminen kestää usean vuoden ajan, ja niiden myötä nopeat 4G-mobiililaajakaistaverkot kattavat lähes koko Suomen. Operaattorit tiedottavat paikallisesti ennakkoon käyttöön tulevista 800 MHz:n verkkojen tukiasemista.

Erimielisyydet ratkaisee Viestintävirasto

Viestintävirasto valvoo 4G-operaattoreiden verkkotoimilupaehtojen noudattamista. Mahdollisista erimielisyyksistä häiriönpoistotilanteissa pyydetään ilmoittamaan Viestintävirastoon (Yhteydenottolomake tai puh. 0295 390 241).

 

Lisätietoja 4G-verkon laajentumisesta löydät operaattoreiden sivuilta:

Lisätietoja televisiovastaanotosta