Ikä tuo tehokkuutta työskentelyyn

12.8.2013

- Hyvä työkyky keski-iässä heijastuu vireytenä pitkälle eläkevuosiin. "Tämä on tärkeä kansanterveydellinen kysymys. Ne, jotka ovat hyvässä työkunnossa 50-vuotiaina, ovat yleensä erittäin toimintakykyisiä vielä 80-vuotiaina. Työkyvyn eteen kannattaa tehdä kaikki mahdollinen työuran vielä kestäessä, hyöty näkyy vielä eläkkeelläkin."

Ikä tuo työhön tehoa

Professori: Ikäsyrjintä karkottaa osaavia työntekijöitä eläkkeelle

Tampere 2.8.2013

Työkyky ja tuottavuus voivat olla parhaimmillaan vasta myöhäisessä keski-iässä. Siksi on vaikeaa ymmärtää jatkuvaa ikäsyrjintää, jossa työntekijöitä vähennetään vanhemmasta päästä, linjaa työterveyden professori Clas-Håkan Nygård.
– Ikään liittyviä ennakkoluuloja työkyvyn laskusta on aika paljon, vaikka niitä ei ehkä sanotakaan suoraan, Tampereen yliopiston terveystieteiden professori painottaa.

Nygård perustelee arviota työkyvystä ja tuottavuudesta laajalla tutkimuksella, joka tehtiin hiljattain Saksassa.
– Siinä selvitettiin, miten eri-ikäiset työntekijät tuottavat työnantajalleen rahaa. Lopputuloksen mukaan tuottavuus on huipussa viisikymppisillä, ja vielä 60-vuotiaat tuottavat yhtä hyvin kuin 40-vuotiaat.

Professorin mukaan tulosta ei ole syytä epäillä. Tutkimuksen otanta oli 70 000 ihmistä, "ja heitä tutkittiin saksalaisella tarkkuudella".
– On siis virhepäätelmä, että työntekijä muuttuu ikääntymisen vuoksi rasitteeksi.

Kokemus on vahva tuki

Työkyvyssä on Nygårdin mukaan syytä erottaa kolme puolta: henkinen ja sosiaalinen toimintakyky sekä fyysinen kunto.
– Henkinen ja sosiaalinen toimintakyky säilyvät riittävinä koko työelämän ajan. Niitä tukee karttuvan kokemuksen tuoma hyöty. Ainoastaan fyysinen kunto voi rapistua ikääntyvällä niin, että se heikentää jaksamista raskaissa fyysisissä ammateissa.

Fyysisesti raskaat työt ovat kuitenkin vähentyneet, joten useimpia tämä rajoite ei Suomessa koske.

Nygård on työskennellyt myös Ruotsissa. Hän luonnehtii suomalaista työkulttuuria melko mustavalkoiseksi.
– Suomalaiset lähtevät eläkkeelle edelleen verraten nuorina. Meillä ajatellaan, että töissä ollaan joko täysaikaisesti tai sitten ei ollenkaan. Esimerkiksi osa-aikaeläke olisi vaihtoehto.

Mustavalkoinen ajattelu näkyy myös siinä, että iäkkäille ei tahdo järjestyä räätälöityä toimenkuvaa, joka ottaisi huomioon iän tuomat normaalit muutokset.
Vallalla on ajattelu, että 25-vuotiaat ja 60-vuotiaat tekevät samanlaisen työpäivän. Usein vedotaan siihen, että tehtävien räätälöinti iän huomioon ottavaksi maksaa. Vielä enemmän maksaa se, että ihminen jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

 

Hyvän järjestelmän pulma

Mutta johtuuko suomalaisten varhainen lähtö eläkkeelle siitä, että työntekijä ei halua jatkaa, vai siitä, että työnantaja ei halua hänen jatkavan?
– Perusmotivaatio työntekoon on Suomessa hyvä. Sitä kuitenkin rapauttaa, mikäli kokee selvää ikäsyrjintää. Jos silti yrittäisin olla diplomaatti, voisin sanoa että molemmissa osapuolissa on vikaa.

Joustava eläkkeelle siirtymisikä (63–68 vuotta) on Nygårdin mukaan hyvä järjestelmä, mutta siinäkin on varjopuolensa.
– Nyt taitaa olla niin, että alaikäraja 63 vuotta on muodostunut rajaksi, johon tähdätään.

Nygårdin tutkimustiimin uusimpia havaintoja on se, että hyvä työkyky keski-iässä heijastuu vireytenä pitkälle eläkevuosiin.
– Tämä on tärkeä kansanterveydellinen kysymys. Ne, jotka ovat hyvässä työkunnossa 50-vuotiaina, ovat yleensä erittäin toimintakykyisiä vielä 80-vuotiaina. Työkyvyn eteen kannattaa tehdä kaikki mahdollinen työuran vielä kestäessä, hyöty näkyy vielä eläkkeelläkin.

Raha ei ratkaise

Ikääntyvät eivät kaipaa työssä jaksaakseen mitään erityispalkintoja. Riittää, että heitä kohdellaan kuten muitakin, sanoo työterveyden professori Clas-Håkan Nygård.

Työssä pysymistä kannustetaan niin sanotulla eläkkeen superkarttumalla 63 ikävuodesta eteenpäin. Raha ei silti ole Nygårdin arvion mukaan yleensä keskeinen peruste, kun suomalainen valitsee työn jatkamisen ja eläkkeelle jäännin välillä.

– Kun on työelämässä ja täyttänyt 60, on yleensä jo ehtinyt varmistaa kohtuullisen eläkkeen. Toivottavasti Suomen eläkkeet myös pysyvät sillä tasolla, että eläkeläisten ei ole pakko palata töihin, koska eläke ei riitä, professori miettii.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta ilmenee, että ihmisiä ajavat eläkkeelle työpaikan kiire, työaikojen joustamattomuus ja työn jatkumisen epävarmuus. Toisaalta töiden lopettamiseen houkuttelee myös mahdollisuus harrastuksiin ja vapaa-aikaan.

Tutkimuksen mukaan terveydentilalla on melko vähän vaikutusta eläkehaluihin.

(STT) / Työturvallisuusuutiset


ProOsa ry  -  yritysten uudistumisen ja osaamisen edistäjä, www.proosa.fi,  seija.lahti@proosa.fi